Pages

Tuesday, December 6, 2016

SUKA DUKA DLM PERNIAGAAN

Hari2 pun indah damai berperang dgn perasan mls..nak buat apa pun mls...semua mls.

Kalau mls tempek jer gambar2 yg selama hari buat knor takleh nak malas2an..,

Suka duka dlm berniaga adatlh..kan..
Nak cerita pasal duka dulu ye...sepanjang knor berniaga ni kebanyakknnya manis2 belaka,seronok dpt bantu orang,kenal orang..kenal org kaya,kenal juga org yg biasa2..

Ada sekali kawan blooger knor order kuantiti yg banyak, ambil separuh dulu n kemudian separuh lagi..bila kita dh saip buat semua yg di oder tiba2 tak diambil walau kita call dua tiga kali..sbnarnya knor tak kisah langsung dia tak ambil separuh tu sbb permintaan utk peyek knor ni sgt ramai,jadi boleh jual bila2 pun n sikit pun knor tak marah, sedetik pun tak ada..akhirnya knor jual separuh tu pada customer cina yg masa tu dia nak cepat..settel.tak lama tu dptlh knor berhubung dgn kwn knor tu,dia cerita masaalah dia n nak ambil separuh tu..lps tu knor kata dh jual..n knor cuba jelaskan kt dia.dia minta maaf n knor juga minta maaf kat dia..tapi yg sedihnya dri dia aktif berblog sampai la tak boleh nak jejak dia dah,cuba juga drop komen pd blog dia..tapi tak der respon utk terjah blog knor balik..
Mungkin dia malu atau dia fikir knor nak update mengenai dia..knor langsung tak pernah nak simpan apa2 perasan pun pasal benda tu..perkara tu dh lama jadi dlm 3 tahun gitu..klu nak cerita dri dulu lagi..

Biarlah rahsia siapa dia..klu saya tulis kat sini cmfrm korang tau juga...bkn dri blog knor jer hilang..rasa2nya kawan2 pun kehilangan dia juga..atau mungkin juga dia ada,tapi tukar dah semua,..klu dia nak tau sebenarnya knor langsung tak marah n kesal atau apa pun...klu dia nak bt tempahan selepas benda tu jadi pun knor tak kisah,knor percaya dia...sbb knor tau dia baik..cuma masa tu mungkin dia ada masaalah.

Kes yg lain pula,kwn2 ingat tak pasal bakar2 makanan ni..termasuklah video bakar peyek,boleh terbakar yg kononnya minyak ada plstik...itu juga ada kesan dlm berniaga goreng2 ni..dri dia pengemar peyek tiba2 tak beli dah sampai la..selalunya dia beli utk makan2 diri sendiri atau bagi pd mak dia..knor pun tak kisah,sbb kita tak buat benda2 tu..terpulanglah pd diorg nak fikir apa..yg penting permintaan rempeyek knor sentiasa ada..hilang satu pelangan berpuluh yg dtg...klu Allah kata ada rezeki mu maka adalah..tak perlu kamu risau.
Ye knor berniaga kerana Allah sikit pun tak gusar.kalau tempahan takde dlm seminggu,maknanya Allah nak suruh knor rehat,rehat dn rehat..biasanya sehari jer knor rehat dlm seminggu..
Kalau nak tau rempeyek knor mmg segar dri kuali,minyak gred A1,bahan2 terpilih masak dri hati with iman..๐Ÿ˜†sebelum sesi mengoreng setiap hari sebelum subuh knor  (bukanriakye)berurusan dgn Allah dulu,dan disudahi dgn dhuha...tempah baru knor buat jadinya tak adalh stok berminggu atau berbulan2 kecuali raya..knor akan buat sebln awal..
Walau sibuk macam mana pun tugas isteri masih lagi di bahu knor..suami tak pernah komplen..anak2 masih lagi hafaz alQuran di tasmik oleh knor..masih lagi bersolat jemaah jika suami dirumah..masih lagi  dgr tazkirah suami..jgn bagi alasan penat jika kamu penat..Allah tahu susah kamu maka Allah permudahakn in shaa Allah. Solatlah diawal waktu dn buatlah solat sunat dhuha..masamu akn sentiasa lapang..walaupun kamu sibuk seharian.

Apa yg knor cerita kat sini adalh utk mengajar diri sndiri bukan utk aibkan sapa2..hidup sementara selagi hayatmu belum tiba maka buatlah byk2 kebaikan dn redha.

Gaji ada slip,Rezeki tidak ada.Gaji company bank in.Rezeki dri Allah.Gaji selalunya wang kertas.Rezeki lebih dari itu.Gaji dijemput dgn kerja.Rezeki dgn takwa.Gaji boleh agak.Rezeki tak terduga.







Labels

rezeki (8) sakit (5) hadiah (4) solat (4) ilmu (3) kek (3) muhasabah (3) segmen.. (3) .... (2) Malaikat (2) Neraka (2) aktiviti (2) hati.. (2) lelaki (2) makan (2) sumber dr buku 150 wasiat Rasulullah utk wanita (2) sumber.. (2) ............ (1) AKU... (1) Adab... (1) Alien (1) Azab (1) Azan (1) Begini (1) Celaru........ (1) Iblis . (1) Jangan-jangan (1) Kerana Allah. (1) MAMA (1) PROTON PREVE (1) SEGMEN (1) Speech (1) Tasbih.. (1) Yang terpuji.. (1) ajal (1) al-Quran (1) al-kisah (1) amal (1) anak (1) anakku (1) animation (1) approval.. (1) asal (1) aurat.. (1) bau (1) berkumpul dua thn sekali (1) berniaga. (1) berniaga.. (1) bila malam (1) binatang.. (1) bumi (1) bunga. (1) busuk.. (1) cahaya malam.. (1) cake (1) culture shock.. (1) cup cake (1) dakwah.. (1) dish (1) do (1) doktor (1) dosa (1) dr buku..-- (1) dunia sementara.. (1) dunia yg fana.. (1) exam..anak-anak. (1) familyku (1) fitnah dunia (1) gua (1) hasil.. (1) hati (1) hati... (1) hidup.. (1) human (1) ilmu. (1) indahnya (1) indahnya kampung (1) insaf (1) insaf. (1) islam (1) jangan jadi kelab rakan syaitan (1) jangan main2 ye.. (1) jawab soalan (1) jemari.. (1) juadah (1) kari murunggai (1) kenduri kampung (1) kerenah anak-anak (1) lagi2 sakit..nak buat macam mana..dah tu...? (1) lukisan suami (1) manusia.. (1) masa (1) masak utk mereka yg sakit (1) mata (1) matang.. (1) matematik (1) mati. (1) maut (1) mempelam (1) menangis takut kpd Allah SWT. (1) menu sIhat..?? (1) merepek (1) mertua (1) miskin (1) muhammad (1) mumia (1) nasi beriani (1) neraka. (1) nikmat..pada buah (1) non.muslim (1) pasti.. (1) pcl n family.. (1) penyakit hati.. (1) penyakit... (1) pergi tak kembali.. (1) perihal anakku (1) perjalanan kamu wahai anak2 masih jauh (1) perumpamaan (1) pilih lauk mentah (1) polka... (1) positif (1) resepi keli (1) resepi koci labu (1) resepi tako (1) resepi tiramisu azhan.. (1) rezeki.. (1) riya (1) roh.. (1) sabar ye... (1) saja-saja (1) saja-saja. (1) santai sabtu...ahad.. (1) sedekah (1) sedikit angin (1) sehat. (1) sejarah bola sepak (1) selalu minta pada Allah dpt khusuk dlm shalat.. (1) semua kerana Allah (1) senaman. (1) solat jumaat. (1) sumber dr buku.. (1) sunny (1) syurga. (1) tegas (1) tempahan.teman. (1) tetamu/abang (1) tidur siang hari (1) timbangan (1) tip (1) tiru.. (1) ulama (1) untung nasib.. (1) yang terpuji (1)